Aktualności 2017/2018

Wycieczka do Warszawy

11 października 2017r. uczniowie klas III E i III G wybrali się na wycieczkę do Warszawy.
W programie wycieczki było:

* ZWIEDZANIE STAREGO MIASTA Z PRZEWODNIKIEM
* ŁAZIENKI KRÓLEWSKIE
* ODPRAWA WARTY PRZY GROBIE NIEZNANEGO ŻOŁNIERZA

Wszyscy bacznie słuchaliśmy o ciekawych zabytkach Warszawy. Na Placu Zamkowym, spotkaliśmy dziennikarkę z mikrofonem i kamerą stacji TVP1. Pani przeprowadziła z nami wywiad. Pytała co dla nas jest największym skarbem ? Wymienialiśmy: złoto, diamenty, wodę, ale okazało się najważniejszym skarbem jest dla nas mama i tata!!! Te słowa wypowiedział Łukasz Domżał.

O godz. 13:40 weszliśmy do magicznego miejsca – Centrum Nauki Kopernik. Wyjątkowo szybko, w naukowej atmosferze, minął nam czas. Byliśmy tam dwie godziny, a wydawało się jakby minęło 15 minut. W autokarze spotkała nas niespodzianka. Dzięki uprzejmości pana kierowcy, obejrzeliśmy nasz pierwszy w życiu udzielony wywiad w Teleexpresie TVP1. To było wspaniałe i niezapomniane ! Te wydarzenia będą nam zawsze przypominały o tym, że w Warszawie nie tylko są zabytki ale także to, że w Warszawie można “zrobić” karierę i pozyskać sławę!!!

Opracowały p. A.Kaźmierczak,E.Górczyńska

Pysznie, zdrowo, kolorowo !

19 października na zajęciach technicznych klasę II a odwiedziły panie kucharki pracujące w naszej szkole: Anna Orzeszek i Anna Dymowska. Przybliżyły one dzieciom informacje na temat swojej pracy: czym się dokładnie zajmują, jakie przedmioty potrzebne są do pracy, co zaliczamy do zdrowej żywności i w jaki sposób układane jest menu do szkolnego obiadu. Najzabawniejszą dla wszystkich uczniów częścią spotkania, były pytania zadawane do pań kucharek: czy jak zjem dużo warzyw to będę mogła szybko biegać?, jak długo zajmuje zrobienie szkolnego obiadu?, czy kanapka z nutellą jest zdrowa?, czy praca kucharza jest przyjemna?, co najbardziej na obiad lubią jeść dzieci? i czy chipsy są zdrowe?. Jednak największe zdziwienie wśród wszystkich dzieci wywołała informacja, że na jeden szkolny obiad potrzeba aż  60 kg ziemniaków, a czasami nawet i więcej!

W tym dniu zajęcia w klasie zakończyły się zrobieniem przez uczniów pysznych, zdrowych i kolorowych kanapek. A paniom kucharkom bardzo dziękujemy za poświęcony czas. Było naprawdę miło i interesująco !

                                                                       Opracowała Marlena Bajda i Dorota Walczak