Dynia – królowa jesieni.

 

 

Dynia to bardzo zdrowe, urodziwe, wdzięczne i łatwe do współpracy warzywo. Październik jest idealnym miesiącem , by poznać ją bliżej. Znajduje ona zastosowanie w sztuce kulinarnej, ponieważ ma wiele wartości odżywczych, a także stała się pięknym elementem dekoracyjnym naszych domów, balkonów i ogrodów. Tak wszechstronne warzywo miało swoje “małe święto”  w oddziale 1c. To typowo jesienne święto obchodzone było po raz pierwszy  w naszym oddziale. W tym dniu sala 905 zamieniła się w dyniową krainę, w której królował kolor pomarańczowy oraz żółty.  W niezwykłej scenerii dzieci zostały powitane zabawną rymowanką „Dynia wita Was, na imprezkę czas ‘’. Na zajęciach gościliśmy dietetyka żywieniowego oraz edukatora  żywności z Dietetycznej Przystani. Celem spotkania było rozwijanie kreatywności, integracja, nauka o jesiennych warzywach, wspólna zabawa. Uczniowie rozmawiali na temat zdrowych owoców i warzyw oraz dowiedzieli się, które produkty nie są korzystne dla zdrowia. Pani dietetyk w ciekawy sposób zaprezentowała im, jak rośnie dynia, jakie są jej odmiany oraz jakie wartości odżywcze posiada. Poznali także wiele ciekawostek o dyni. Największym zainteresowaniem cieszyły się jednak dyniowe warsztaty kulinarne, których celem było wspólne przygotowywanie kopytek dyniowych. Dzieci z ogromnym zaangażowaniem i radością wykonywały zadania kulinarne, ucząc się przy tym samodzielności i współpracy. Dzięki tym zajęciom miały okazję nie tylko poznać różnorodność smaków  i możliwości kulinarnego wykorzystania dyni, ale także dowiedzieć się więcej o jej pozytywnym wpływie na zdrowie. Radość z własnoręcznie przygotowanego dania była równie duża, co apetyt na nie. Nawet najwięksi sceptycy uznali, że dynia jest super! Warsztaty pozwoliły uczestnikom nie tylko rozwinąć swoje umiejętności kulinarne, ale także docenić wartość tego wyjątkowego warzywa. Dynia zachwyca, inspiruje  i uczy – warto, by częściej gościła na naszych stołach. Nie zabrakło również zdjęć   w „fotobudce dyniowej”, które upamiętniły ten radosny dzień. Na zakończenie każde dziecko otrzymało dyplom uczestnictwa w dyniowych warsztatach kulinarnych oraz przepis na kopytka dyniowe. Dzień  był pełen wrażeń, nowych smaków i cennych informacji o zdrowym odżywianiu. Uczestnictwo w warsztatach kulinarnych pomogło dzieciom wzmocnić wiarę we własne siły oraz nauczyć się samodzielności. Dziękujemy Paniom z Dietetycznej Przystani za wspólnie spędzony czas.

Uczniowie z Ic

z wychowawczynią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *