Dnia 18 maja uczniowie z oddziału 3 d wybrali się do pizzerii  „Na widelcu”.  Celem wycieczki było zapoznanie z zawodem kucharza, sposobem przyrządzania pizzy oraz uwrażliwienie dzieci na kulturalne zachowywanie się w restauracji. Na początku, pani rozdała uczniom kartki i kredki i mieli narysować swoją ulubioną pizze. Następnie pani przedstawiła  krótką historię tego popularnego włoskiego dania oraz zapoznała dzieci z etapami przyrządzania pizzy. Dzieci przystąpiły do wybierania różnych składników do swojej pizzy; salami, szynki, pomidorów, serów, kukurydzy. Piętnaście minut piekły się wszystkie pizzy, a wydawało się, że trwało to bardzo długo. Zapach unosił się i jeszcze bardziej zaostrzał apetyt dzieci. Po degustacji, dzieci zgodnie stwierdziły, że to była najlepsza pizza w ich życiu, była bardzo smaczna. Ta kulinarna wycieczka była smakowita, dzieci wróciły do szkoły bogatsze o nową wiedzę i nowe doświadczenia. 

Agnieszka Kaźmierczak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *